Varför öl är nyttigt

Hör upp alla livsnjutare – här kommer riktigt goda nyheter! Visste du att öl är nyttigt? I alla fall i måttliga mängder. Allt det där ölet du har druckit kan faktiskt vara bra för dig. Ja, du läste rätt – din favoritdryck kan förebygga sjukdomar och skärpa sinnet. 
Att njuta av ett par glas i veckan kan vara bra för din hälsa – men håll dina hästar! – det är fortfarande ”bara” 14 enheter per vecka som gäller enligt den svenska rekommendationer, för kvinnor endast 7. Varför det är dubbelt så mycket i Spanien är en helt annan diskussion, kanske är det där man ska bo?  Utöver den goda smaken finns det fler fördelar med att dricka ett stort glas öl om dagen – här kommer några av dem:

Öl är bra för hjärtat

Forskning har visat att en öl om dagen kan minska risken för hjärtsjukdomar med en tredjedel. I en studie av mer än en miljon män och kvinnor fann experter att måttliga öldrickare hade 42 procent lägre risk för hjärtsjukdom än de som inte dricker.

Öl är bra för hjärnan

Det är lätt att tro att öl gör en dummare, speciellt efter att ha sett sin kompis efter några glas för mycket. Men ölets kiselinnehåll motverkar uppbyggnaden av olika föreningar som kan orsaka kognitiv försämring. I en studie lät man personer med ett par öl innanför västen lösa pussel, vilket de gjorde 30 procent snabbare än de nyktra deltagarna – så nästa gång du behöver ha huvudet på skaft, kanske spela poker eller investera i kryptovaluta – drick öl först! 
Högre konsumtion än rekommenderat ökar dock risken för hjärnsjukdomar. 

Öl kan förebygga diabetes

Studier har bevisat att personer som dricker öl tre eller fyra gånger i veckan är mindre benägna att utveckla diabetes än de som inte dricker. De som drack en till sex öl i veckan hade 21 procent mindre risk att utveckla sjukdomen. Ölet motverkar blodsockernivåerna från att stiga till farliga nivåer och ökar också kroppens reaktion på insulin. Men dricker man mer än rekommenderat, ökar istället risken för diabetes.

Öl är näringsrikt

Öl innehåller mer protein, B-vitamin och näringsämnen än vin och sprit. Ölet är även berikat med antioxidanter, precis som vin, vilket bidrar till att stärka immunförsvaret och främjar en frisk tarmfunktion. Viss öl innehåller även niacin som är bra för hår och hud samt fibrer som gynnar matsmältningen.