Vad är ett mikrobryggeri?

Precis som titeln säger ska vi i denna post förklara vad ett mikrobryggeri är och vi vill även försöka förklara varför öl från mikrobryggerier är så populära.

Om man ska titta på siffror finns det en gräns för hur stor produktionsvolymen får vara för att bryggeriet ska få kallas för mikrobryggeri. I USA ligger den på 1 760 000 liter per år. När det kommer till Sverige får mikrobryggerier inte göra större satser än 200 liter. Om ett bryggeri gör satser som är mindre än 50 liter kallas de för nanobryggerier.

När det kommer till hur ölen tillverkas ska det ske enligt hantverksmässiga metoder och det ska vara baserat på den klassiska bryggeritraditionen. Många mikrobryggerier har olika inriktningar och fokuserar sitt bryggande på en viss typ av humle eller malt. Man kan även säga att det idag är ganska vanligt att mikrobryggerier förknippas med experimenterande. Det är många spännande sorter man kan smaka på från mindre bryggerier, som till exempel chiliöl, kaffeöl eller fruktöl.

I USA finns det många spännande mikrobryggerier, där Sloop Brewing Company i New York är ett populärt sådant. De tillverkar bland annat ölen Green Island IPA som är en av våra favoriter. Den är ett klassiskt exempel på vad vi menar när vi säger att mikrobryggerier experimenterar med tillverkningen och smakerna. Det är nämligen en ofiltrerad IPA som har bryggts med havre.

När det kommer till svenska mikrobryggerier finns det en hel del att välja mellan. Nils Oscar Bryggeri och Bränneri, Oppigården, Gotlands Bryggeri och Dekeriet är några exempel.

Vi tror att fler och fler människor har börjat bry sig om vad de äter och dricker. Idag väljer folk helst det som är producerat med kärlek och omtanke, vilket är en av anledningarna till att mikrobryggerier är så pass populära. Sen smakar ölen från dessa bryggerier så mycket bättre, eftersom alla ingredienser, smakkombinationer och själva hantverket tas på stort allvar.