SM i Hembryggd öl

Den 5 maj i Mässhallarna i Norrköping hålls det 30:e svenska mästerskapet i hembryggd öl och det är NHBF, Norrköpings Hembryggarförening och deras ideella krafter som man ska tacka för detta arrangemang. NHBF är en ideell förening som skapades 1989 i hopp om att sprida kunskap om traditionell öltillverkning i hemmet och för att samla landets hembryggare i en förening. Deras regelbundna aktiviteter innehåller kurser, arrangerar stora hembryggardagen varje år, utbildar öldomare, men inte minst SM i Hembryggd öl.

Att tävla i öltillverkning är roligt men svårt. I tävlingen blir ölen dömd av eximinerade öldomare där bedömningen görs möjlig genom att ölen tävlar i elva huvudklasser som är uppdelade i 86 underklasser som är enligt de publicerade öltypsdefinitionerna. Domarna utser vinnare i varje huvudklass och slutligen huvudvinnaren som blir den svenska mästaren. Utöver domarnas beslut finns det även folkets val där publiken som har fått smaka på ölen som bjuds ut under SM-dagen väljer även deras favorit.

Att bryggprocessen är viktigt för att framställa en bra öl är självklart viktigt, men inte det uteslutande kravet för att bli vinnaren. Att utse en vinnare involverar många faktorer många inte tänker på. Att smaken är viktigt är självklar, utseende och doft likså. Men ett nybörjar misstag många glömmer är presentation. Att välja rätt glas är oerhört viktigt, rent ska det vara och nysköllda innan upphällning med kallt vatten. Beroende på vilken ölsort skall den serveras i olika temperaturer, ljusa lageröl ska vara vid 8-12 C medan alkhololstark ska vara vid 16-18 C, men i generella drag ska en underjäst öl serveras kallare än en överjäst öl oavsett alkoholhalt.

För en ölälskare är SM tävlingen ett måste. Provsmakning i mängder, gott om matval runtom mässhallen och alternativ till bekvämt boende i Norrköping. Det finns möjligheter att träffa många fler ölälskare på plats och även många experter inom ölbryggeri och hur den perfekta ölen ska vara. Inget ölfantasten får missa.