Roliga fakta om öl

Att komma hem från jobbet och varva ner med hjälp av en kall öl är oerhört svårslaget. Oavsett om du är på semester och tar en öl i solen, eller om du sitter med en middag med vänner så passar en öl nästan alltid perfekt.

Ja, öl är verkligen så mycket mer än en dryck. För många är det också en hobby och en stor passion, och det enda som är synd med detta är att man omöjligen kommer ha tid att smaka på världens alla öler under en livstid. Oavsett om du föredrar att koppla av med en öl och TV-spel, eller med en god bok så kan det verkligen skänka en liten guldkant till tillvaron.

Förr i tiden var öl säkrare än vatten

Under medeltiden och när dricksvatten var allt annat än säkert så var det faktiskt mycket säkrare för människors hälsa att dricka öl istället för vatten. Detta berodde på att vattnet som var i ölen hade renats under destilleringen, och mycket av de skadliga bakterierna som kunde göra människor sjuka hade försvunnit under bryggningsprocessen. Så är naturligtvis inte fallet idag, men kan vara lite rolig fakta när någon påpekar att öl trots allt inte är särskilt hälsosamt.

Det går att brygga sin egen öl

Detta är någonting som många har koll på, samtidigt som många inte är medvetna om att det är fullt möjligt att brygga sin egen öl i Sverige. Det enda du behöver göra är att köpa ett ölbryggningskit vilket enkelt går att göra online. Du får då välja ut smaker och vilken typ av öl du vill brygga, och sedan får du gå igenom hela processen och till och med hälla upp det på flaska. Detta är ett måste för ölälskaren, och är ett roligt sätt att skaffa sig mer kunskap kring hur öl tillverkas rent praktiskt.

Det finns öl-sommeliers

Sommelierer är någonting som ofta förknippas med dyra restauranger, och ännu dyrare vin. Men faktum är att det krävs en hel del ölkunskap för att bli en godkänd sommelier i Sverige. Det finns också sommelierer som har valt att helt och hållet specialisera sig på öl, och som har byggt sina karriärer på detta. Om du känner att du skulle vilja ha tips från en ölexpert så går det att chatta med sådana på Systembolagets hemsida. Där får man hjälp och råd kring vilken öl som skulle kunna passa för de ändamålen man har. Att matcha rätt öl med rätt sorts mat gör stor skillnad för smakupplevelsen som helhet.