Rätt öl till maten

Att dricka en god öl är något av det mest njutbara som finns. I synnerhet tillsammans med riktigt god mat där ölen förhoppningsvis tar fram de allra bästa smakerna ur rätten. Symfonin när kemin stämmer är minsann underbart! Notera att det här med att kombinera rätt sorts öl till olika typer av tilltugg och maträtter är en vetenskap för sig. Finsmakande öl-älskare världen över har delade meningar om hur man egentligen parar ihop rätt öl till maten, trots det finns det några generella punkter som de allra flesta är eniga om. Välkommen till vår eleganta guide för rätt öl till maten!

Många ölsorter ger oändligt med möjligheter

cks är sedan länge en självklarhet. Det vore märkligt att servera ett glas prosecco till fläskfile, eller ett tungt glas rött Primitivo till torskrygg. Sedan urminnes tider har det funnits tydliga riktlinjer kring hur olika viner bör kombineras med olika rätter, rekommendationer som gemene man idag känner till. Lite märkligt är det då att man i regel inte alls lägger ner i närheten så mycket tid ochrätt öl till maten är viktig energi på att para ihop rätt sorts öl till maten. Vanligt är att favoritölen finns med lite vid sidan av, utan att kombineras med maten för att ta fram smakerna på det sätt som vin ofta gör. Konstigt tycker vi! I och med den stora variation som de många ölsorterna idag ger, passar öl som måltidsdryck till allt från asiatiskt och grillat till vegetariskt och fisk. Bra att tänka på är att kolsyran i ölen gör att det söta och salta i maten upplevs som svagare respektive mildare. Smaken av hetta och fett balanseras också mot ölen, därför är det viktigt att kombinera olika ölsorter med rätt typ av mat.

Våra bästa öltips

Kyckling och lättsamma kötträtter

Till kycklig och mer lätta rätter med kött passar sig lageröl, veteöl eller en lättsam ale alldeles utmärkt. Dessa ölsorter är smakrika utan att ta över för mycket.

Grillade kötträtter

Till stekt eller grilat kött passar mustig öl som mörk lager, maltig ale, porter eller ett mörkt veteöl.

Viltkött

Till rätter med viltkött vill man ha en som låter den distinkta smaken av vilt växa fram. Strong ale är ett alldeles utmärkt alternativ!

Fläsk

Maträtter baserade på fläskkött, exempelvis fläskfilé, krävs en öl utan allt för mycket beska. En fyllig ale gifter sig fint med smaken av köttet utan att ta över för mycket. Tips!

Sushi

Sushi är en lättsam måltid som kräver en relativt mörk öl. Prova gärna en mörk lager, gärna en asiastisk sådan, exempelvis Cobra eller Singha beer.

Fisk och skaldjur

Till fisk och skaldjur brukar man rekommendera ett vitt vin. När det handlar om öl vill vi tipsa om att sippa på en belgisk ale. Supergott!

Ostron, kräftor, räkor och krabba:

Till skaldjur med en stark smak passar en klassiskt stout, porter och mörka lager utmärkt.

Vällagrade ostar

Sumpa rödvinet och para ihop ostbrickan med öl istället! Kraftiga belgiska ale och stout tar fram smaken riktigt fint vill vi lova. Gillar du getost och färskost passar veteöl med svagsyra bra.

Vi på greenisland.se hoppas nu att du kommer hitta din öl som kommer göra maten din extra go!