Olika typer IPA

Visste du att det finns olika typer av IPA? Här kommer en lista på tre olika sorter som är väl värda att prova på ifall man är en ölälskare:

  • Black IPA

Black IPA är en mörkare variant av den klassiska IPA:n. Den är bryggd i amerikansk stil, vilket innebär att den har en hög humlehalt. Ölet har lika hög beska som vanlig IPA men den har en mörkare brun nyans som ibland är närmare svart. Färgen orsakas av att en del svart- eller chokladmalt används vid tillverkningen. Detta ger även en rostad smak. Aromerna i denna öl är ofta choklad, knäck och torkad frukt. Humlen som används är för det mesta amerikansk och det bidrar till en aromatisk fruktighet med citrustoner. Denna ölstil kallas också för cascadian dark ale och det namnet kommer från bergskedjan Cascadian Range i USA. Det första ölet i denna stil sägs ha bryggts där. Ölet kan även kallas india black ale och IPA.

  • Imperial/Dubbel IPA

Jämfört med vanlig IPA har Imperial/Dubbel kraftigare humlesmak. Detta är en ölstil som kom på modet i västra USA på 1990-talet. När bryggerierna försökte tävla med varandra genom hur mycket beska och humle de kunde brygga IPA med blev denna öl resultatet. Den började kallas dubbel-IPA eftersom den innehåller mycket större mängder malt och humle än en vanlig IPA. Resultatet är en sötare och ett fylligare öl med mycket beska och humlearom. Den är även starkare än en IPA, med en alkoholhalt från 7 %. Ibland kallas ölet för imperial, vilket innebär att det är en starkare variant av en ölstil.

  • Amerikansk pale ale (APA)

Om man jämför amerikansk pale ale (APA) med engelsk pale ale så är den mycket mer aromatisk och mjukare i smaken. Det beror främst på att den amerikanska humlen är mer aromatisk och blommigare än den engelska. Amerikansk pale ale brukar vanligtvis ha tydliga aromer av citrus, tropisk frukt och barrträd. Denna ölstil började bryggas på den amerikanska västkusten i 1980-talets början. APA är den absolut mest populära ölen för nystartade bryggerier.