Ölets historia

Ölet i tiden

Ölet är en av de absolut äldsta alkoholhaltiga dryckerna i människans historia. Det är också få drycker som är så uppskattade och som dricks i så många olika sammanhang som ölet gör, det är på ett sätt en folklig dryck. Det dricks på fester, på sportarrangemang, till vardags och en massa andra tillfällen.ölets historia

På senare tid har ölet blivit en omåttligt populär dryck och särskilt att brygga egen öl har fått ett rejält uppsving, det är lite ”back to basics” som när man bryggde mjöd under medeltiden. Men, det var långt innan medeltiden som ölen uppfanns. Vissa uppgifter säger att öl har producerats i 7 000 år, vilket ju är väldigt lång tid. Det första ölet gjordes genom att stärkelse- och sockerrika bröd blöttes och jäste i kontakt med jästsvampar. Ölen, så som man känner den idag, utvecklades huvudsakligen i kloster under medeltiden.

Ölkonsumtionen i världen idag

Föga förvånande så är det Tjeckien som ligger högst upp i den tabellen. Tjeckien dricker mest öl alltså, och har ett snitt på hisnande 143 liter öl per person, varje år. Det är 33 liter mer än tvåan Tyskland. Mest öl totalt sett dricks det i Kina, där man dricker 54 miljarder liter, utslaget per person blir det 38 liter. Givetvis är kineserna så många att det är rimligt att de dricker mest öl i världen!

Som nämndes här ovan har öl blivit väldigt populärt på sistone. Som alla vet är man i Sverige begränsad till att köpa sin öl på Systembolaget. Där finns ett mycket stort utbud, men inte alltid just det man eftersöker. Då finns möjlighet att privatimportera öl. Det går till som så att man helt enkelt gör en förfrågan om att köpa in en vara som inte finns i sortimentet, allt som oftast är inte detta något problem. Systembolaget är mycket behjälpliga med frågor av denna typen!