Några kända IPA

IPA är idag extremt populärt och nuförtiden är det nästan en regel att välsorterade pubar har åtminstone några IPA att välja mellan. Nedan följer en lista på några kända IPA som är värda att prova:

  • Axe Edge från Buxton Brewery, 6.8%

Från det här brittiska bryggeriet kommer en riktig klassiker som bör avsmakas. Med humle från Europa, USA och Nya Zeeland har bryggmästarna från Buxton skapat denna fantastiska IPA. Den har en trevlig söt arom av mango, grapefrukt och apelsin som möts av en tydlig bitterhet och en något tjärliknande eftersmak. Denna IPA är ett perfekt exempel på hur britterna brygger sin IPA.

  • Two Hearted Ale från Bell’s, 7%

Denna IPA kommer från ett amerikanskt bryggeri i Michigan som nästan alltid hamnar i toppen på listsammanställningar över ”världens bästa bryggerier”. Den är bryggd med enbart humlesorten Centennial vilket ger den en arom av apelsinblommor kombinerat med en kraftig bitterhet som påminner om granbarr. I bakgrunden känner man smaken av en trevlig maltbas och starka jästsmaker. Vill man prova på en riktigt bra amerikansk IPA är denna ett måste.

  • Jaipur från Thornbridge, 5.9%

Detta är en IPA som man börjar hitta i fler och fler barer. Jaipur har vunnit över 100 priser över hela världen. Den är fullpackad med amerikanskt humle och har en stark citruskaraktär. Den har en myriad av bittra smaksensationer, en kraftigt jordig bas och en fräsch smak av tallbarr.

  • Punk IPA från BrewDog, 5.6%

Skotska BrewDog gör en IPA som de själva kallar för en postmodernistisk klassiker. Den har en klar och trevlig smak som smakar starkt av tropisk frukt, grapefrukt, ananas och lychee. Eftersmaken är tydligt bitter och ger otrolig mersmak. Detta kan vara den perfekta sommarölen.

  • Everyday IPA från Oppigårds bryggeri, 4,6 %

Det hade inte varit rätt att göra denna lista utan ett svenskt bryggeri representerat. Detta bryggeri i Dalarna gör en fantastisk IPA som är mycket välarrangerad i sin balans och smak. Den har en trevlig sötma likt honung, en fräsch fruktsmak och en avrundande mjuk beska. I Sverige är denna IPA välkänd och smakar man på den förstår man fort varför.