Lambic

Här på bloggen har vi tidigare avhandlat ölsorter som lager och ale. De här två sorterna är de vanligast förekommande i såväl butiker som på restauranger samt barer. Det är dock långt ifrån de enda sorterna som finns. Ett av de mer okända ölen är den så kallade lambic. Lambic är ett spontanjäst öl. Att ölet är spontanjäst innebär att ingen jäst tillsätts i jäsningsprocessen, detta sker istället spontant genom att de naturliga mikroorganismerna i luften sätter igång jäsningen. Resultatet blir ett väldigt torrt men syrligt öl med lite eller till och med ingen kolsyra.

Lambic är inte särskilt vanligt förekommande utan tillverkas egentligen bara i en dalgång i Pajottenland i Belgien. Där är förutsättningarna optimala för att ölet ska kunna tillverkas och bli så bra som möjligt. I och med att produktionen är så begränsad är det inte särskilt vanligt att hitta ölet utanför Belgien.

Ölsorter

En variant av lambic är en så kallad gueuze. Gueuze får man fram genom att man blandar ny och gammal lambic, alltså lambic som lagrats olika länge. Gueuze är väldigt likt lambic till sin karaktär. En variant av lambic som skiljer sig avsevärt rent smakmässigt från originalsmaken är ölsorten kriek. Den här speciella sorten får man genom att man tillsätter körsbär efter den första jäsningen. Kriek är, precis som Lambic, väldigt torr och syrlig smak men även en fruktig ton och är mörkt röd i sin färgton. Det finns flera fruktiga versioner av lambic och andra vanliga tillsatser förutom körsbär är till exempel hallon, persika eller äpple.

Vill du prova på fruktiga lambic-varianter så tycker vi att du ska spana in Lindemanns äppelöl och Timmermans kriek. Båda dessa går faktiskt att få tag på hos Systembolaget och är helt klart värda att testa på för att upptäcka något nytt i den stora vida ölvärlden.