Lager: Historia och smak
Det finns få saker som är lika gott som en kall öl en varm sommardag. Och när vi tänker på öl så tänker vi ofta på lager, en gyllene gul och fräsch dryck. Du kanske säger att ditt importerade isländska Viking Gylltur är det första du tänker på när man pratar om öl. Med i 99% av fallen är lager den obestridda kungen av öl, av en god anledning.
Den vanligaste lagern kommer från USA men kommer ursprungligen från Kejsardömet Österrike, nuvarande Tjeckien och Bayern i Tyskland. Namnet lager kommer från tyskans ”lagern” som betyder ”att lagra”. Det var tidigt under 1800-talet som bryggare i Bayern som experimenterade med att förvara sin öl i kalla öl källare där jästen fick fermentera i botten av tunnorna. Innan moderna kylningsmetoder använde många bryggare de frusna grottorna i alperna för att kyla ner den ljusa drycken. Under slutet av 1900-talet kulminerade den Amerikanska lagern under Miller till en klar öl som närmast liknar lemonad. De flesta typer av lager som dricks idag kommer är baserade på Pilsner.
När det kommer till smak är lager och pilsner väldigt lika. De saknar den fruktiga smaken som ales kan ha. Istället brukar de ha en mer krispig och nästan ”renare” smak än andra ölsorter. Pilsner brukar vara en aning mer smakrik än traditionella lagersorter.
Det kända ölen som vi alla har kommit att älska säljs världen över, från centrala Europa till östra Asien. Lager har på ett visst sätt blivit ett offer för sin egen popularitet och blir ibland anklagad för att vara den billigaste och ”sämsta” ölsorten. Mycket av detta är på grund av att lager och pilsner är en av de svåraste ölsorterna att brygga väl. Det blir ännu svårare att göra detta när den massproduceras, vilket många av de populäraste sorterna naturligtvis är. Så det finns en del dåliga sorter som ger de andra ett dåligt rykte. Men går du till din närmsta bar och pratar med bartendern kan du säkert hitta en fantastisk traditionellt bryggd lager.