Julöl – En snabbguide!

En djupdykning i det mörka och skummiga julölet tänkte vi kunde vara på sin plats några dagar innan dopparedagen! Så, vart börjar man egentligen när man ska dissekera ett så brett ämne som julölet ändå är? Vi tycker att det kan vara lämpligt att allra först se tillbaka i backspegeln och se vart traditionen med detta mörka öl härstammar från.

Öl har en stark koppling till julen sedan lång tid tillbaka. Vikingarna använde till exempel begreppet att ”dricka jul” redan under 900-talet. Jul var då en tradition som inte på något sätt hade några kristna influenser, men klart är att det fortfarande firades som högtid. En högtid med drycken i fokus, och drycken var såklart öl. Ölet hade en central roll i dåtidens midvinterblot och ansågs vara en gudomlig dryck som kunde ge övernaturliga krafter till den som drack det. Man tror att ölet var mörkt, likt det vi dricker idag, men det är däremot svårt för oss att veta om det öl som dracks då hade samma smakmässiga karaktär som dagens dito. Klart är i alla fall att ölet har varit tydligt sammankopplat med julen under lång tid. Det moderna julölet som vi dricker idag började produceras under slutet av 1800-talet.

Julöl

Vårt klassiska julöl har stora likheter med det underjästa mörka och söta öl som härstammar från Bayern. Det finns också tydliga influenser av det mörka porterölet och även till viss del en klassisk stout. Det svenska julölet är dock mer beskt än sött i smaken, men finns givetvis i alla olika typer av utformningar och varianter. I takt med att fler och fler mikrobryggerier dyker upp så kommer också nya typer av julöl. Nuförtiden görs julölen i form av både lager, som är den mer klassiska varianten, och även i olika varianter av ale. Ett ale är i regel mer humlad än lagerölen vilket framhäver smaken på ett tydligare sätt. Att ha både ale och lager på julbordet kan alltså vara en god idé om man känner för att variera dryckerna beroende på vad man äter. Den lite lättare lagerölen lämpar sig väl till exempelvis julskinkan eller Janssons frestelse eftersom smakerna är relativt lena och mjälla. Till sillen gör sig däremot beskan från ett ale alldeles utmärkt för att balansera upp den syrliga smaken.