IPA: historia och smak

Många som provar IPA för första gången smakar på den amerikanska varianten av IPA. I USA är ölsorten otroligt populär och även i Sverige bryggs det IPA enligt amerikansk tradition. Därför är det många som tror att den faktiskt kommer därifrån, men det stämmer dock inte. IPA kommer från Storbritannien och från början var den en variant av pale ale som bryggdes för att skeppas ut till den brittiska kolonin Indien under 1700-talet. Det första namnet för denna typ av öl var ”Pale Ale prepared for India”. Under 1830-talet förändrades namnet till India Pale Ale och idag är det vanligt att den bara kallas för IPA.

På pubarna i Sverige får man vanligtvis en amerikansk typ av IPA när man beställer, även om man köper en från ett svenskt bryggeri. Någonting som har blivit populärt i Sverige är sorten West Coast IPA, en öl som kommer från den amerikanska västkusten. Det är mycket humle i denna öl och de mest framträdande smakerna är tallkåda, grapefrukt och citrusfrukt. När det kommer till amerikansk IPA är detta den vanligaste smaksensationen, tack vare att den bryggs med stora mängder humle. Den traditionella brittiska IPAn smakar inte alls likadant. Det traditionella receptet på IPA framställde en öl med en ganska söt smak som kan beskrivas som kakliknande. Idag är den brittiska IPAn en mer rostad maltsmak jämfört med den amerikanska.

IPA var en populär öl fram till första världskriget, men sedan minskade populariteten till följd av skattehöjningar för starkare öl. Det var först i slutet av 1970-talet som IPA återfick sin popularitet och det skedde för att mikrobryggare i USA började tillverka ölet. Idag är IPA en otroligt populär öldryck över hela världen.

IPA har en något besk smak och passar därför till salt mat, eftersom salt gör att beskan minskas något. Även stark mat passar till denna typ av öl.