IPA – En modern klassiker

Under de senaste åren har IPA:n kommit att bli en av ölbryggarnas och öldrickarnas favoriter. Just IPA har sitt ursprung i engelsmännens längtan efter öl hemifrån, det vill säga brittiskt öl. England hade stor närvaro i Indien från 1700-talet och fram till början på 1900- talet. IPA började alltså skickas redan på 1700-talet till Indien. Man kom på att man skulle brygga ölen annorlunda, så att den skulle hålla den långa vägen från Storbritannien till Indien. Man valde då att göra den både alkoholstarkare och med mer smak av humle. Det gjorde att ölen inte bara blev hållbar, den blev väldigt god också.

I början så gjordes nästan all pale ale med kokseldad malt. Det är en mindre rökt och rostad malt, vilket ledde till att det blev en ljusare färg på ölen. En variant av denna öl var oktoberölet, en ljust öl med mycket smak av humle. Den blev populär bland de lägre klasserna som kunde brygga det hemma. När ölen sedan var klar så kunde man lagra det i källaren i upp till två år vilket var mycket passande för de lite fattigare.

Indian Pale Ale

Ända fram till 1980-talet så var det den klassiska brittiska varianten som gällde när man tänkte på IPA. När de amerikanska mikrobryggerierna började växa fram så blev IPA:n deras experimentfält. Man använde då den amerikanska humlen som bidrog till en fruktigare, kraftigare och humligare öl. Det skapade denna öl som verkligen är en modern klassiker. IPA står för india pale ale, alltså indisk ljus ale. Bakgrunden är den som beskrevs i inledningen, de långa resorna till Indien. Denna öl är en överjäst öl som ska ha relativt hög alkoholhalt, 5 procent och uppåt. Smaken ska ha en betydlig beska. Beskan mäter man i IBU som står för International Bitterness Units. IPA ska ligga mellan 40-60 enheter. Som jämförelse kan man ta ölen Budweiser som har en beska på mindre än 20. En annan öl som man kan jämföra är Guiness som ligger upp mot 90 i beska. IPA kan vara mer eller mindre ljust till färgen, beroende på hur bryggeriet vill ha det.

IPA är ofta lite dyrare idag än vanlig öl, delvis på grund av tillverkningsprocessen. Om du vill läsa mer om ekonomi gå då in på Weydes.