Hjärter och andra roliga kortspel

Nu när vintern närmar sig är det många som söker sig inåt om kvällarna, som hellre myser under en filt än pulsar fram genom snön. Oavsett vad du föredrar, så är en hederlig spelkväll med ett glas öl det perfekta sättet att varva ned på! Nedan listar vi tre enkla kortspel som tar kvällen till en ny nivå – och allt du behöver är en vanlig, hederlig kortlek!

Hjärter

Hjärter är ett populärt kortspel du säker har hört om innan. Det är ett spel som normalt spelas med fyra spelare, men går att anpassas till fem eller sex spelare också. Allt du behöver är en vanlig kortlek utan jokrar och något att anteckna poäng på. Normalt avslutas en omgång när någon spelare har uppnått 100 poäng, men detta är väldigt anpassningsbart och ni i er grupp kan själva sätta en gräns.

Hjärter är ett klassiskt stickspel som går ut på att få så få poäng som möjligt. Alla hjärterkort ger 1 poäng, spader dam ger 13 och om du vinner alla stick i en omgång får du noll poäng medan dina motspelare får 26 poäng var. Hjärter går fort att lära sig och är en perfekt blandning av tur och skicklighet.

Fusk

Fusk är ett av de få spel där fusk faktiskt är tillåtet! Spelet går ut på att snabbast göra dig av med alla kort på hand, den som först lyckas med detta har vunnit!

Spelet börjar med att alla kort delas ut och sedan är det rätt simpelt. Man går i turordning och lägger ut 1-4 kort av samma valör med baksidan uppåt. När du lägger ut dina kort måste du högt säga vilka kort det är. Andra spelare kan välja att tro dig eller säga fusk. Om du har fuskat får du ta upp alla kort och om du talade sanning får spelaren som anklagade dig plocka upp allt.

Nästa spelare måste lägga en högre hand än föregående.

Chicago

Chicago är för den som gillar poker. Chicago är ett stickspel där man spelar om att först komma till 50 poäng. Alla spelare får fem kort på hand och är tillåtna två byten. Du vill både samla en bra hand i pokerstandard för att få poäng samt vinna nedspelet. Efter första bytet frågas det om någon har poäng och detta antecknas sedan. Endast högsta handen får poäng. Andra bytet går direkt in till sticket och poängen räknas efteråt. Du vinner ett stick genom att följa färg och lägga högsta valören. Om du går ut på en tvåa får du mer poäng. Om du tror att du tar alla stick kan du ta en Chicago. Chicago är ett anpassningsbart spel som du kan lägga till flera regler till om du vill.

Allt för en rolig kväll

Där har du receptet för en rolig kväll – vänner, något gott att dricka och några enkla spel alla kan njuta av. Vi hoppas att du nu vet hur du ska ta itu med alla kalla kvällar, oavsett om du kommit hem från jobbet eller spenderat dagen i skidbacken. Plocka fram kortleken och låt spelen börja, må bästa man eller kvinna vinna!