Bästa budgetölen

I takt med att allt fler bryggerier öppnar upp runt om i Sverige och världen så dyker det också upp fler och fler nya olika ölmärken, utformningar och varianter. De nya bryggerierna som öppnas upp är i regel så kallade mikrobryggerier, vilket vi skrivit om i ett tidigare inlägg. Mikrobryggerierna får bara tillverka en begränsad volym öl. Begränsningen medför att ölen allt som oftast är mycket dyrare än ölen från de större bryggerierna som i princip inte har några begränsningar när det kommer till tillverkningen. Med andra ord blir det väldigt dyrt i längden att bara dricka öl från dessa mikrobryggerier. För en ekonomiskt sinnad ölkonnässör kan det alltså bli en tuff utmaning att hitta goda, spännande ölsorter till en billig penning. Det finns dock några märken som erbjuder riktigt spännande öl utan att det behöver kosta skjortan. Vi har gått igenom några olika sorter här nedan.

I vårt test har vi satt 11 kronor som gräns för ölen som vi valt ut. Detta för att vi anser att det är en rimlig nivå att sålla ut från. För det andra har vi endast valt ut ljus öl i form av lager eller pilsner i den här priskategorin eftersom det är de ölsorterna som är allra vanligast i Systembolagets butiker. Vi vill att ölen som tas upp i det här inlägget ska kunna vara tillgänglig för alla. För det tredje har vi valt ut våra tre favoriter utifrån de ovanstående premisserna – på så sätt tror vi att alla kommer hitta åtminstone en öl som faller en i smaken.

Först ut i testet är den svenska ölen Eriksberg Juvelpilsner. Den har en alkoholhalt på 4,5% och kostar 10,90 kronor. Den här ölen från Eriksberg är precis vad man väntar sig av en riktigt bra pilsner. Lättdrucken men med en något mer komplex karaktär än en sedvanlig lager. Här märks toner av honung och örter utöver de vanliga smakerna.

Sedan har vi den tjeckiska pilsnern Litovel. Den har en alkoholhalt på 4% och kostar 10,90 kronor. Litovel är lite av en nykomling på den svenska marknaden men har snabbt etablerat sig som en favorit hos många. Den har en karaktäristisk brödig smak och blir aldrig särskilt vattnig i smaken, vilket är ett stort plus.

Vår tredje öl är Bavaria Premium från Holland. Den har en alkoholhalt på 5,6% och kostar 9,90 kronor. Den här ölen säljs bland annat i små flaskor om 25 cl vilket vi tycker är väldigt praktiskt. Bavaria är en lättdrucken lager med tydliga inslag av citrus. Lämpar sig väl för varma sommardagar.

Hoppas du fick lite inspiration av våra olika tips! Vi tycker att det är viktigt att man tänker på sin ekonomi samtidigt som man försöker leva ett så njutbart liv som möjligt. Är du intresserad av att läsa fler ekonomiska tips kan vi varmt rekommendera Weydes blogg. Med jämna mellanrum publicerar hon ut intressanta inlägg om hur du kan bli lite mer ekonomiskt sinnad. Perfekt för dig som vill optimera ditt vardagsliv!