Arrangera en ölprovning

Det är riktigt roligt att arrangera en ölprovning hemma med några vänner och det är faktiskt ganska enkelt att fixa en riktigt trevlig kväll. Vi rekommenderar att ni fokuserar på ett tema för att få ut så mycket som möjligt av kvällen. Det går exempelvis att arrangera en provning med öl från olika länder, öl som är bryggd på en viss typ av malt eller med öl som är svår att få tag på. Eftersom vi älskar IPA rekommenderar vi att ni provar olika IPA-sorter.

Ett tips är att välja IPA-öl från olika länder. Den amerikanska IPA:n smakar till exempel helt annorlunda än den IPA som kommer från Storbritannien. Den som kommer från Sverige är också helt annorlunda än andra. Fem till sju öl är lagom att prova. Varför inte prova IPA från olika länder, eller olika sorter IPA från ett land? Nästa gång kan ni prova IPA:n från ett annat land. Notera på ett papper vilken typ av humle och malt som har använts för att brygga ölen. När ni ska servera ölen, gör det då i ett speciellt ölprovningsglas. Det har nämligen en avsmalnande överdel som koncentrerar smakerna och aromerna, vilket gör det lättare att notera skillnaderna. Har ni inte sådana glas, använd då kupade vinglas. Se till att ha ett glas för varje öl, så slipper ni skölja av dem mellan provningarna.

Det är kul om deltagarna antecknar vad de tycker under tiden som de provar eftersom det då kan vara lättare att diskutera ölen efteråt. En del öl måste serveras kallare än andra öl. Eftersom alla öl har olika optimala serveringstemperaturer kan ni se efter på flaskorna vad det är som gäller. Det är alltid bäst att börja med att servera ljusa öl först, för att sedan avsluta med de mörkare ölen. Har ni bara ljusa öl, börja med det som har lägst alkoholhalt.

Servera gärna ölen med lite salta tilltugg eftersom det balanserar bitterheten på ett bra sätt. Ölkorv, nötter och olika chips är våra favoriter.